Baarmoeder en eierstokken

 

Hieronder zullen we wat informatie geven over de baarmoeder en de eierstokken. Hierdoor is de uitleg over de menstruele cyclus makkelijker te begrijpen. Ook voor verschillende fertiliteitsbehandelingen in het traject is het fijn om te begrijpen waarom bepaalde behandelingen wel of niet worden ingezet.  

 

Baarmoeder 

De baarmoeder is een van de belangrijkste organen tijdens de zwangerschap. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel kan innestelen. Daarnaast zorgt de baarmoeder voor de ontwikkeling en de geboorte van de baby. De baarmoeder bestaat voor het grootste deel uit spieren. Deze spieren zorgen voor de weeën die belangrijk zijn voor de bevalling. Aan beide kanten van de baarmoeder bevinden zich de eierstokken en eileiders. Aan de onderkant van de baarmoeder zit de baarmoederhals, ook wel de cervix genoemd. Deze verbindt de baarmoeder met de vagina. 

De binnenste laag van de baarmoeder, het baarmoederslijmvlies wordt ook wel het endometrium genoemd. Deze laag zorgt ervoor dat een bevruchte eicel kan innestelen. Tijdens de eerste helft van de menstruele cyclus verdikt deze laag zich en wordt deze rijk aan bloedvaten. Als er geen innesteling plaatsvindt wordt deze laag afgestoten, dit is de menstruatie. 

 

Eierstokken

De eierstokken zitten aan beide kanten van de baarmoeder. Ze produceren een aantal hormonen en eicellen. In de eierstokken bevindt zich ook de voorraad van de nog niet ontwikkelde eicellen.

 

Eileiders

De eileiders lopen vanaf de zijkanten van de baarmoeder. Door bewegingen geleiden de eileiders de eicel van de eierstok naar de baarmoeder. De bevruchting vindt meestal plaats in de eileiders. De bevruchte eicel wordt dan naar de baarmoeder gedreven om zich daar in te nestelen.

 

Disclaimer: In werkelijkheid kan datgene wat hierboven geschreven staat afwijken, omdat veel huisartsen en ziekenhuizen hun eigen beleid en afspraken hebben. Het kan hierdoor voorkomen dat het er bij jullie iets anders uitziet. Deze pagina heeft als doel jullie te informeren. Deze pagina heeft niet als doel medisch advies te geven. Raadpleeg hiervoor de huisarts of een andere medische specialist. Klik hier voor onze geraadpleegde bronnen.