De eerste stap in het fertiliteitstraject

 

Al enige tijd proberen jullie zwanger te worden, maar tot nu toe lukt dit nog niet. Waar moet je beginnen als je een onvervulde kinderwens hebt? In dit artikel vinden jullie de eerste stappen en de handige tip om een kinderwensdagboek bij te houden.

 

Huisarts

Als je na 12 maanden proberen nog niet spontaan zwanger bent geworden, is de eerste stap om een afspraak te maken bij de huisarts. Het bezoek aan een huisarts is verplicht. De huisarts zal in de eerste plaats willen weten hoe de menstruele cyclus van de vrouw eruitziet. Daarom is het slim om je cyclus bij te houden, dit kan in een app. In een kinderwensdagboek is er ook een mogelijkheid om je menstruele cyclus overzichtelijk bij te houden. In sommige gevallen kan je al eerder naar de huisarts. Bijvoorbeeld als je een onregelmatige cyclus hebt of als er andere onderliggende medische problemen zijn. Huisartsen kunnen jullie doorverwijzen naar het ziekenhuis, waar een fertiliteitsarts of gynaecoloog werkt.

Onderzoeken
De huisarts zal ook een bloedonderzoek doen bij de vrouw. Hierbij wordt er onder andere gekeken of er geen afwijking is aan de schildklier. Een niet goed werkende schildklier kan er namelijk voor zorgen dat zwanger worden moeilijker gaat. Naast de waarden van de schildklier wordt er ook gekeken naar hormonen en bepaalde vitamines. 

Bij de man wordt er ook onderzoek uitgevoerd: het zaadonderzoek. Hierbij wordt er gekeken naar de hoeveelheid spermacellen en hoe bewegelijk de spermacellen zijn. Daarnaast wordt onderzocht of de zaadcellen geen afwijkende vormen hebben en of ze niet samenklonteren. Meer uitleg over deze mogelijke afwijkingen vind je op deze pagina

 

Ziekenhuis

Na de doorverwijzing van de huisarts komen jullie in het ziekenhuis terecht. Hier volgt eerst een uitgebreide vragenlijst die ingevuld moet worden. De vragenlijst gaat over de algemene gezondheid, menstruele cyclus, erfelijke ziekten en levensstijl. Denk hierbij aan vragen over roken, alcohol- en drugsgebruik. Ook worden de bloeduitslagen besproken. Als het nodig is, zal er verder onderzoek worden gedaan.

Daarna krijg je een oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek (OFO). Hierbij wordt er een vaginale echo gemaakt. Hiermee kunnen ze de baarmoeder en eierstokken beoordelen op eventuele afwijkingen. Verder vindt er een inwendig onderzoek plaats en wordt er een uitstrijkje gemaakt. Aan de hand hiervan wordt er een persoonlijk behandelplan voor jullie gemaakt. Dit hangt natuurlijk af van de uitslagen van alle onderzoeken. Wij hebben geprobeerd om alle informatie daarvoor uit te werken op onze website.

Zelf vonden wij dat je door zoveel afspraken het overzicht een beetje kwijt kan raken. Wij vonden het erg fijn om een kinderwensdagboek bij te houden. Ga naar onze webshop voor al onze kinderwensdagboeken, en kies degene die bij jullie past! Zeker als het traject wat langer duurt, is dit een goede manier om alles bij te houden. 

 

 

Disclaimer: In werkelijkheid kan datgene wat hierboven geschreven staat afwijken, omdat veel huisartsen en ziekenhuizen hun eigen beleid en afspraken hebben. Het kan hierdoor voorkomen dat het er bij jullie iets anders uitziet. Deze pagina heeft als doel jullie te informeren. Deze pagina heeft niet als doel medisch advies te geven. Raadpleeg hiervoor de huisarts of een andere medische specialist.