Herhaalde miskramen

 

Er wordt gesproken over herhaalde miskramen na twee of meer miskramen. Ongeveer 10-15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam, dit kan al heel vroeg in de zwangerschap zijn maar ook iets later. Ongeveer 1-3% van alle vrouwen die zwanger wordt krijgt de maken met herhaalde miskramen. 

Minstens de helft van de miskramen ontstaat doordat het embryo zich niet goed ontwikkeld. Bij maar 15-20% van de stellen wordt er een oorzaak van de herhaalde miskramen gevonden.

 

De belangrijkste oorzaken en risicofactoren zijn:

  • Hogere leeftijd
  • Ongezonde levensstijl
  • Onderliggende ziektes (zoals problemen met stolling of chromosoomafwijkingen)
  • Afwijkende vorm van de baarmoeder

 

Meestal is er geen behandeling mogelijk die er voor zorgt dat een nieuwe zwangerschap niet in een miskraam eindigt. Bij onderliggende ziektes kunnen soms behandelingen worden gestart om de kans op een zwangerschap te verhogen. Als de mogelijke oorzaak van de herhaalde miskramen een ongezonde levensstijl is, zal geadviseerd worden om daar iets aan te doen. Denk hierbij aan af vallen bij een hoger BMI, of te stoppen met roken, alcohol en/of drugsgebruik. 

 

Disclaimer: In werkelijkheid kan datgene wat hierboven geschreven staat afwijken, omdat veel huisartsen en ziekenhuizen hun eigen beleid en afspraken hebben. Het kan hierdoor voorkomen dat het er bij jullie iets anders uitziet. Deze pagina heeft als doel jullie te informeren. Deze pagina heeft niet als doel medisch advies te geven. Raadpleeg hiervoor de huisarts of een andere medische specialist. Klik hier voor onze geraadpleegde bronnen.