Onverklaarbaar onvruchtbaar

 

Als je niet zwanger kunt worden, wordt er in maar liefst 10% van de gevallen geen oorzaak gevonden. Dit betekent niet dat er geen reden is dat je niet zwanger kunt worden, maar dat de wetenschap de oorzaak nog niet heeft kunnen vinden. De bevruchting van een eicel is, samen met de innesteling, een heel complex proces. Door wetenschappelijk onderzoek worden er wel steeds meer oorzaken, en daarmee ook mogelijke oplossingen, gevonden. Als er geen oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap kan worden gevonden, wordt er gesproken van onbegrepen verminderde vruchtbaarheid of onbegrepen subfertiliteit. 

Behandeltraject

Meestal, als je binnen een jaar niet spontaan zwanger bent geworden, zal de arts een fertiliteitsbehandeling starten. In sommige gevallen kan een arts er echter voor kiezen om juist geen behandeling te starten. Dit is soms het geval als je onverklaarbaar onvruchtbaar bent. De kans dat je zwanger wordt zonder medicatie is dan namelijk net zo groot als dat je met medicatie wordt behandeld. Dit kan vervelend zijn, maar een fertiliteitsbehandeling kan best een aanslag zijn op je lichaam. Daarom wordt er soms gekozen voor een afwachtend beleid. 

Soms kiest een arts er juist wel voor om direct een behandeling te gaan starten. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, onder andere de leeftijd van de vrouw. Vaak wordt er gestart met IUI, waarbij in het laboratorium de beste zaadcellen worden geselecteerd en ingebracht. Mocht dit nog niet het gewenste effect hebben, dan wordt er vaak een IVF-traject gestart, waarbij de eicel buiten de baarmoeder wordt bevrucht.

 

Disclaimer: In werkelijkheid kan datgene wat hierboven geschreven staat afwijken, omdat veel huisartsen en ziekenhuizen hun eigen beleid en afspraken hebben. Het kan hierdoor voorkomen dat het er bij jullie iets anders uitziet. Deze pagina heeft als doel jullie te informeren. Deze pagina heeft niet als doel medisch advies te geven. Raadpleeg hiervoor de huisarts of een andere medische specialist. Klik hier voor onze geraadpleegde bronnen.