Hormonen

 

Om de menstruele cyclus iets beter te begrijpen, hebben we op deze pagina een korte toelichting gegeven over een aantal van de belangrijkste hormonen. Hierdoor is het ook makkelijker om te begrijpen waarom sommige hormonen gebruikt worden tijdens de fertiliteitsbehandeling

 

FSH

Het FSH (follikelstimulerend hormoon) zorgt voor de groei en ontwikkeling van de eicellen in de eierstokken. Bij mannen zorgt FSH voor de productie van sperma. In een aantal fertiliteitsbehandelingen wordt FSH ingezet om de groei van eicellen te bevorderen. Hier is bijvoorbeeld sprake van bij Clomid, Letrozole en GonalF.

 

LH

Het LH (luteïniserend hormoon) stimuleert de eisprong, ook wel de ovulatie, en zorgt dat de bevruchte eicel zich kan innestelen in de baarmoeder. LH zorgt er ook voor dat de eierstokken testosteron aanmaken. 

 

Oestrogeen

Oestrogenen zijn hormonen met meerdere functies. Ze zorgen voor de lichamelijke ontwikkeling in de puberteit. Tijdens de menstruele cyclus zorgt oestrogeen voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies, dit wordt ook wel het endometrium genoemd. Dit is belangrijk voor een goede zwangerschap. Gedurende de zwangerschap zorgt de placenta voor de productie van oestrogeen, zodat de LH en FSH geremd worden en er geen nieuwe eicellen gaan ontwikkelen. Oestrogenen zorgen ook voor bescherming van botten en de doorbloeding van de hersenen.

 

Progesteron

Progesteron wordt na de eisprong aangemaakt en bevordert het innestelen van de bevruchte eicel. Progesteron zorgt er tijdens een zwangerschap voor dat het baarmoederslijmvlies in stand wordt gehouden. Als er geen bevruchting plaatsvindt neemt de progesteron af en als gevolg hiervan start de menstruatie.

 

Testosteron

Testosteron wordt ook wel het mannelijke hormoon genoemd, maar ook vrouwen hebben testosteron nodig. Het zorgt ervoor dat het libido stijgt. Hierdoor krijg je meer zin in seks. De hormoonpiek vindt plaats net voor de ovulatie. Dit is het moment dat je de grootste kans hebt om zwanger te worden. Testosteron wordt aangemaakt in de eierstokken.

Bij mannen zorgt testosteron voor de lichamelijk ontwikkeling in de puberteit. Verder is testosteron belangrijk voor de aanmaak van sperma, de kwaliteit van een erectie en het libido.

 

hCG

hCG (Humaan Chorion Gonadotrofine) zorgt voor het intact houden van de zwangerschap. Het wordt geproduceerd nadat de bevruchte eicel is ingenesteld. Dit is ook het moment dat een zwangerschapstest positief is. 

Bij de fertiliteitsbehandelingen kan hCG bij zowel vrouwen als mannen gebruikt worden. Voor mannen verbetert het de zaadkwaliteit. Bij vrouwen stimuleert het de eisprong en de innesteling.

 

Disclaimer: In werkelijkheid kan datgene wat hierboven geschreven staat afwijken, omdat veel huisartsen en ziekenhuizen hun eigen beleid en afspraken hebben. Het kan hierdoor voorkomen dat het er bij jullie iets anders uitziet. Deze pagina heeft als doel jullie te informeren. Deze pagina heeft niet als doel medisch advies te geven. Raadpleeg hiervoor de huisarts of een andere medische specialist. Klik hier voor onze geraadpleegde bronnen.