Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

 

Een van de meest voorkomende oorzaken bij een onvervulde kinderwens is PCOS. Dit staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Tussen de 5 en 10% van de vrouwen krijgt er mee te maken.

In de eierstokken groeien iedere eerste helft van de menstruele cyclus een aantal follikels. Deze follikels zijn een omhulsel van de eicel. Normaal gesproken groeit er één follikel, door de groei en hormonen zorgt deze follikel voor de ovulatie. Bij PCOS worden er vaak te veel follikels gevormd. Hierdoor blijven alle follikels klein en groeien ze niet of minder goed door voor de ovulatie. Waardoor er vaak geen ovulatie optreedt. Hierdoor is de menstruele cyclus vaak langer is en er een verminderde kans is op een zwangerschap. 

PCOS is een syndroom en geen ziekte. Daarom verschillende de symptomen bij iedereen. Ook buitenom de kinderwens en het fertiliteitstraject kunnen er vervelende gevolgen zijn. De meest voorkomende symptomen zijn geen of een onregelmatige menstruatie, acné, overbeharing en overgewicht. Gewicht speelt een belangrijke rol bij PCOS. Bij veel vrouwen komen de symptomen van PCOS tot uiting als er sprake is van overgewicht en een ongezond BMI. Het vervelende is dat vrouwen met PCOS aanleg hebben om overgewicht te krijgen. 

Naast de symptomen hebben vrouwen met PCOS een verhoogde kans op diabetes, verhoogd cholesterol, verhoogde bloeddruk, baarmoederslijmvlieskanker en hart- en vaatziekten. Helaas houdt PCOS dus niet op bij zwangerschap en kinderwens en is het aan te raden om regelmatig medische controles te ondergaan. De verhoogde kans op baarmoederslijmvlieskanker ontstaat als er minder dan 4 menstruaties per jaar zijn, buiten de zwangerschap en het fertiliteitstraject om. Dit komt doordat het baarmoederslijmvlies dan te weinig 'ververst' wordt. Door gebruik te maken van de pil, een spiraal of medicatie om een aantal keer per jaar een menstruatie op te wekken, wordt de kans op baarmoederslijmvlieskanker verlaagd. 

PCOS en jullie kinderwens

PCOS wordt voor een gedeelte erfelijk bepaald. Hierdoor is er niet veel wat er aan gedaan kan worden als het gaat om jullie kinderwens, zonder dat er een medisch fertiliteitstraject aan te pas komt. Een deel van de andere symptomen kunnen soms onderdrukt worden door op voeding te letten, wat er op is gericht om overgewicht te voorkomen. Als je last hebt van overgewicht (gerelateerd aan PCOS) of als je moeite hebt met op gewicht te blijven, is het aan te raden een medisch specialist te raadplegen.

In veel gevallen is het medische traject voor de kinderwens er op gericht om de eisprong te stimuleren. In eerste instantie zal dat gebeuren met medicijnen. Dit wordt ook wel ovulatie-inductie genoemd. Er wordt gekozen voor medicijnen omdat dit de minst ingrijpende manier is om de eisprong op gang te brengen. Mocht de medicatie niet aanslaan of is er geen zwangerschap na 12 maanden, dan volgt er vaak een nieuwe stap. Meestal is dit IUI, waarbij zaadcellen worden ingebracht in de baarmoeder. Andere mogelijkheden zijn ICSI of IVF.

Het vervelende van het behandelplan bij PCOS is dat er veel bezoeken aan het ziekenhuis plaatsvinden. De ontwikkeling van de eicel wordt goed in de gaten gehouden. Dit wordt gedaan door middel van echo's. Dit heeft veel impact, omdat je er veel tijd mee kwijt bent. Aan de andere kant is er wel meer zekerheid over de rijping van de eicel.

Wij raden daarom aan om de afspraken in het ziekenhuis en het hele traject bij te houden in een invulboek. Wij hebben een aantal mooie kinderwensdagboeken voor jou geselecteerd in onze webshop.

Disclaimer: In werkelijkheid kan datgene wat hierboven geschreven staat afwijken, omdat veel huisartsen en ziekenhuizen hun eigen beleid en afspraken hebben. Het kan hierdoor voorkomen dat het er bij jullie iets anders uitziet. Deze pagina heeft als doel jullie te informeren. Deze pagina heeft niet als doel medisch advies te geven. Raadpleeg hiervoor de huisarts of een andere medische specialist. Klik hier voor onze geraadpleegde bronnen.