Cyclusstoornissen

 

Een van de oorzaken van het uitblijven van een spontane zwangerschap zijn cyclusstoornissen. Een normale menstruele cyclus duurt 21 tot 35 dagen. Bij een cyclusstoornis is de menstruele cyclus korter dan 21 dagen of langer dan 35 dagen. 

 

Polymenorroe

Hierbij is de cyclus korter dan 21 dagen. Hierdoor treedt de eisprong vaak niet of te vroeg op. Vaak gaat dit gepaard met hevig bloedverlies tijdens de menstruaties.

 

Amenorroe

Als de tijd tussen twee menstruaties meer dan 6 maanden is, wordt er gesproken van amenorroe. Bij een amenorroe vindt er vaak geen eisprong plaats. Het uitblijven van de eerste menstruatie, heet primaire amenorroe. 

 

Oligomenorroe

Als de tijd tussen twee menstruaties langer is dan 35 dagen, maar korter dan 6 maanden, wordt er gesproken van oligomenorroe. De tijd tussen menstruaties kan verschillen en daardoor kan het ook wisselen of er een eisprong plaatsvindt. Als er wel een eisprong is, is het wel moeilijker om te bepalen wanneer deze plaatsvindt. Je weet van te voren namelijk niet hoelang een cyclus duurt. De meest voorkomende oorzaak is PCOS.

 

Kinderwens

Als er sprake is van een onregelmatige cyclus kan er een vervolgonderzoek worden gedaan. Hierbij wordt er gekeken of er een oorzaak van de cyclusstoornis gevonden kan worden. Vaak wordt het de stoornis veroorzaakt door problemen met het rijpen van de eicellen. Afhankelijk van de oorzaak van de cyclusstoornis wordt er een behandelplan gemaakt. 

 

Disclaimer: In werkelijkheid kan datgene wat hierboven geschreven staat afwijken, omdat veel huisartsen en ziekenhuizen hun eigen beleid en afspraken hebben. Het kan hierdoor voorkomen dat het er bij jullie iets anders uitziet. Deze pagina heeft als doel jullie te informeren. Deze pagina heeft niet als doel medisch advies te geven. Raadpleeg hiervoor de huisarts of een andere medische specialist. Klik hier voor onze geraadpleegde bronnen.