Ziekte van Asherman

 

De ziekte van Asherman wordt ook wel het syndroom van Asherman genoemd. Hierbij zijn er verklevingen ontstaan in de baarmoeder. Deze verklevingen zijn ontstaan na een zwangerschap gerelateerde ingreep, of na het operatief verwijderen van de placenta (moederkoek) of vleesbomen. Maar het kan ook veroorzaakt worden door een infectie van de baarmoeder of andere infecties. 

Doordat er verklevingen in de baarmoeder zitten kan het baarmoederslijmvlies minder goed opbouwen, waardoor er minder menstruaties zullen zijn. Hierdoor kan het moeilijker zijn om zwanger te worden. Er is ook een verhoogde kans op een vroeggeboorte, een miskraam en op problemen met de placenta. 

 

Operatie

De verklevingen zijn operatief te verwijderen. De operatie is bij 95% van de vrouwen succesvol. Hierdoor wordt de functie van het baarmoederslijmvlies weer herstelt. Als het baarmoederslijmvlies zich herstelt is de kans op een zwangerschap groter. Bij 30% van de vrouwen kunnen de verklevingen wel terugkomen. Dit kan bijvoorbeeld na een bevalling, miskraam of het laten weghalen van de miskraam (curettage).

 

Disclaimer: In werkelijkheid kan datgene wat hierboven geschreven staat afwijken, omdat veel huisartsen en ziekenhuizen hun eigen beleid en afspraken hebben. Het kan hierdoor voorkomen dat het er bij jullie iets anders uitziet. Deze pagina heeft als doel jullie te informeren. Deze pagina heeft niet als doel medisch advies te geven. Raadpleeg hiervoor de huisarts of een andere medische specialist. Klik hier voor onze geraadpleegde bronnen.