Afgesloten eileiders

 

In de eileiders vindt de bevruchting plaats. De bevruchte eicel wordt dan door de eileiders naar de baarmoeder geleid. Als één of beide eileiders zijn afgesloten heeft dit gevolgen voor de vruchtbaarheid. Er is ook een verhoogd risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (EUG). Dit is geen goede zwangerschap, omdat het embryo buiten de baarmoeder groeit. Mogelijke oorzaken van afgesloten eileiders zijn: een infectie (bijvoorbeeld chlamydia), endometriose, verklevingen in de baarmoeder of een operatie in de onderbuik. Hierdoor kan er vocht in de eileiders zitten, dit wordt hydrosalpinx genoemd. Daardoor is er een verminderde vruchtbaarheid. Afgesloten eileiders geven vaak geen pijnklachten. Endometriose, verklevingen of hydrosalpinx kunnen soms buikpijnklachten geven.   

Als er met een echo geen eileiders zichtbaar zijn, of als er hydrosalpinx zichtbaar is. Dan volgt een aanvullend onderzoek om de diagnose te stellen. Dit kan een HSG (hysterosalpingogram) of kijkoperatie zijn. 

 

HSG

Een HSG is een röntgenfoto met contrastvloeistof van de baarmoeder en de eileiders. Hiermee kan gekeken worden of de eileiders doorgankelijk zijn of dat er andere afwijkingen aan de baarmoeder zijn. Als de eileiders niet doorgankelijk zijn wordt dit zichtbaar doordat de vloeistof daar niet weg kan. Als er twijfel is of de eileiders doorgankelijk zijn kan er een kijkoperatie gedaan worden. 

 

Kijkoperatie

Deze kijkoperatie wordt ook wel een diagnostische laparoscopie genoemd. Met de kijkoperatie kan er gekeken worden of er problemen zijn met de eileiders. Dit wordt gedaan door een vloeistof in de baarmoeder en eileiders te spuiten. Hierdoor kan er gekeken worden of de eileiders er normaal uitzien. Mochten er kleine verklevingen of endometriose zijn dan kan dit vaak direct worden weggehaald. Als er grotere afwijkingen gevonden worden is uitgebreider onderzoek nodig. 

 

Vruchtbaarheid

Afhankelijk van de oorzaak en grootte van de problemen met de eileiders heeft dit gevolgen voor de vruchtbaarheid. Als er bij een kijkoperatie een klein aantal verklevingen of endometriose gezien worden, dan kunnen deze soms worden weggehaald. Dan kan de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap verholpen zijn, waardoor de kans op een zwangerschap verhoogd is. Maar als er grotere problematiek gevonden wordt of beide eileiders afgesloten zijn, kan IUI of IVF een optie zijn. 

 

Disclaimer: In werkelijkheid kan datgene wat hierboven geschreven staat afwijken, omdat veel huisartsen en ziekenhuizen hun eigen beleid en afspraken hebben. Het kan hierdoor voorkomen dat het er bij jullie iets anders uitziet. Deze pagina heeft als doel jullie te informeren. Deze pagina heeft niet als doel medisch advies te geven. Raadpleeg hiervoor de huisarts of een andere medische specialist. Klik hier voor onze geraadpleegde bronnen.