Endometriose

 

Bij endometriose is het binnenste slijmvlies (het endometrium) van de baarmoeder buiten de baarmoeder terecht gekomen. Dit is een chronische ziekte en kan zorgen voor verschillende klachten. Het slijmvlies kan op verschillende plekken 'groeien', zoals op het buikvlies, in organen of in de buik. Op de plek waar het slijmvlies zich bevindt is vaak een ontsteking, en dat veroorzaakt pijnklachten. De ontstekingen kunnen daarbij ook zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid. Dit is vooral zo als de ontstekingen zich op de eileiders of eierstokken bevinden. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van endometriose is, maar het is mogelijk dat erfelijkheid een rol speelt.

 

Symptomen

De meest voorkomende klachten zijn vooral pijnklachten. Het gaat hierbij om extreme menstruatiepijn, chronische buikpijn en darm- en blaasklachten. Ook vermoeidheid en lusteloosheid komen regelmatig voor. Endometriose kan worden vastgesteld door middel van een echo en een inwendig onderzoek.

 

Endometriose en vruchtbaarheid

Het goede nieuws is dat tussen de 60 en 70% van de vrouwen met endometriose op een natuurlijke manier zwanger kunnen worden. Helaas blijft er dan nog een groot percentage vrouwen over, waarbij zwanger worden niet vanzelf gaat. Hoe zwaarder de endometriose, hoe moeilijker het is om zwanger te worden. 

Het is mogelijk om de endometriose te laten verwijderen door middel van een operatie. Hierdoor kan de kans op een natuurlijke zwangerschap weer toenemen. Andere mogelijke behandelingen binnen het fertiliteitstraject zijn IUI en IVF. Er is geen specifieke voorkeur voor IUI of IVF. Het is goed om samen met de arts een behandelplan op te stellen, gebaseerd op het traject en de ernst van de endometriose. 

 

Disclaimer: In werkelijkheid kan datgene wat hierboven geschreven staat afwijken, omdat veel huisartsen en ziekenhuizen hun eigen beleid en afspraken hebben. Het kan hierdoor voorkomen dat het er bij jullie iets anders uitziet. Deze pagina heeft als doel jullie te informeren. Deze pagina heeft niet als doel medisch advies te geven. Raadpleeg hiervoor de huisarts of een andere medische specialist. Klik hier voor onze geraadpleegde bronnen.