Vervroegde overgang

 

De overgang, ook wel menopauze genoemd, begint gemiddeld op 51-jarige leeftijd. Bij sommige vrouwen begint de overgang al eerder. Zo'n 1% van de vrouwen komt in de overgang voor dat ze 40 worden. Ongeveer 5% van de vrouwen voordat ze 45 worden. Dit wordt vervroegde overgang genoemd. Dit wordt ook wel POI (premature ovariële insufficiëntie) of POF (prematuur ovarieel falen) genoemd. Voor een kinderwens heeft een vervroegde overgang vervelende gevolgen, omdat vrouwen in de overgang moeilijker zwanger kunnen worden. Hieronder leggen wij uit waarom.

Vanaf de geboorte zijn alle eicellen in de eierstok aanwezig. Deze worden niet opnieuw aangemaakt, alleen verder ontwikkeld. In de overgang stoppen de eierstokken met het produceren van hormonen en hierdoor is er geen (regelmatige) menstruele cyclus meer. Bij vervroegde overgang kan dit komen doordat de eicelvoorraad vervroegd opraakt, omdat de eierstokken zijn beschadigd of verwijderd. Ook ziekten of een chromosomale afwijkingen kunnen een oorzaak zijn voor een vervroegde overgang. 

 

Vervroegde overgang en vruchtbaarheid

Als de diagnose vervroegde overgang is vastgesteld is de kans op een zwangerschap heel klein. Ovulatie inductie of IVF hebben vaak geen zin. Het probleem wordt veroorzaakt doordat er geen eicellen meer zijn. Zonder eicellen is er geen kans op een zwangerschap. Sommige vrouwen hebben nog zeer zelden een ovulatie, zij hebben nog een kleine kans om zwanger te worden. Er zijn momenteel nog geen behandelingen om de vervroegde overgang te remmen of te stoppen. Als er geen eicellen meer zijn, is eiceldonatie vaak de enige optie om nog zelf zwanger te raken.

 

Disclaimer: In werkelijkheid kan datgene wat hierboven geschreven staat afwijken, omdat veel huisartsen en ziekenhuizen hun eigen beleid en afspraken hebben. Het kan hierdoor voorkomen dat het er bij jullie iets anders uitziet. Deze pagina heeft als doel jullie te informeren. Deze pagina heeft niet als doel medisch advies te geven. Raadpleeg hiervoor de huisarts of een andere medische specialist. Klik hier voor onze geraadpleegde bronnen.