Menstruele cyclus

 

De menstruele cyclus duurt meestal 26-30 dagen en bestaat uit drie fases. Hieronder leggen wij jullie, in het kort, uit wat de drie verschillende fases inhouden. De menstruele cyclus wordt gestuurd door de hersenen, de baarmoeder en de eierstokken. Om de menstruele cyclus goed te begrijpen is het handig om eerst de informatie over de verschillende hormonen en de uitleg over de baarmoeder te lezen. 

 

Hierbij een aantal belangrijke termen, die helpen bij de uitleg van de menstruele cyclus:

  • Follikel = Een follikel is het omhulsel van de eicel, met de eicel er nog in. Het follikel zorgt ervoor dat de eicel wordt voorzien van voedingsstoffen.
  • Ovulatie = Eisprong, hierbij komt de eicel vrij uit het follikel en kan dan worden bevrucht. 
  • Corpus luteum = Het restje van de follikel dat nog overblijft na de eisprong. Dit is dus een leeg omhulsel.
  • Graafse follikel = Medische term voor een rijpe eicel.

 

1e fase: Menstruele fase

Deze fase start op de eerste dag van je menstruatie, de dag dat je ongesteld wordt. De menstruatie duurt gemiddeld 4 dagen. Als de eicel niet wordt bevrucht begint het corpus luteum op te lossen. Hierdoor dalen de oestrogeen en progesteron spiegels. Het baarmoederslijmvlies wordt door middel van de menstruatie afgestoten. Door de dalende oestrogeen en progesteron spiegels wordt de hersenen gestimuleerd om FSH te produceren. Hierdoor wordt de cyclus opnieuw gestart. 

 

2e fase: Proliferatiefase

Deze fase duurt ongeveer 10 dagen. De lengte van je cyclus wordt bepaald door deze fase en verschilt per persoon. Als je een langere cyclus hebt, bijvoorbeeld door PCOS, dan is deze fase langer dan gemiddeld. In deze fase groeit de follikel totdat deze rijp genoeg is voor de ovulatie. De rijping van de follikel stimuleert het baarmoederslijmvlies om zich voor te breiden op de komst van een bevruchte eicel. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder klaar is voor een innesteling en mogelijke zwangerschap. Door de stijgende oestrogeenspiegel wordt het hormoon LH geactiveerd. Door de LH-piek vindt de eisprong plaats. Hiermee eindigt de proliferatiefase.

 

3e fase: Secretiefase

Deze fase begint meteen na de eisprong. Een eicel kan ongeveer 8 uur overleven. In deze 8 uur moet het lichaam hard aan de slag. Het corpus luteum maakt in deze fase hormonen aan die belangrijk zijn voor de menstruele cyclus en de eerste maanden van de zwangerschap. Deze hormonen zijn progesteron en oestrogeen. Dankzij de progesteron produceren de klieren in de baarmoeder meer waterig slijm. Er wordt gedacht dat dit is om de doorgang van de spermacellen te bevorderen. Dit zou er dan voor zorgen dat je een grotere kans hebt om zwanger te worden. Als de eicel bevrucht wordt, nestelt deze zich in in het baarmoederslijmvlies. Dit duurt ongeveer 6 tot 12 dagen. Na de innesteling wordt hCG geproduceerd. Als de eicel niet bevrucht is, wordt je ongesteld en start fase 1 opnieuw.

 

Kenmerken van de ovulatie

De kenmerken van een ovulatie verschillen per vrouw. Hieronder staan de meest voorkomende kenmerken. Dit betekent niet dat als jij geen van de kenmerken herkend er geen goede ovulatie plaatsvindt. 

  • Dunnere en elastische afscheiding
  • Kleine stijging in de lichaamstemperatuur (tussen de 0,2 en 0.5 graden)
  • Buikpijn 
  • Gevoelige borsten
  • Positieve ovulatietest

 

Disclaimer: In werkelijkheid kan datgene wat hierboven geschreven staat afwijken, omdat veel huisartsen en ziekenhuizen hun eigen beleid en afspraken hebben. Het kan hierdoor voorkomen dat het er bij jullie iets anders uitziet. Deze pagina heeft als doel jullie te informeren. Deze pagina heeft niet als doel medisch advies te geven. Raadpleeg hiervoor de huisarts of een andere medische specialist. Klik hier voor onze geraadpleegde bronnen.